Historie van De Graafschap
1954: De jonge geschiedenis van de Graafschap.
Aanleiding tot oprichting van de Graafschap ligt in de weigering van de KNVB om betaaldvoetbal in te voeren. Onder de paraplu van de ‘wilde bond’ NBVB wordt profvoetbal ingevoerd, waarvoor nieuwe clubs zich kunnen aanmelden. Op 1 februari 1954 is dat onder meer de beroepsvoetbalclub ‘De Graafschap’ die zonder relatie met een amateurvereniging ontstaat. De naam verwijst naar de Oost Gelderse streek waarin Doetinchem ligt. De streek is nu beter bekend als De Achterhoek.
1954/1955: De totale Graafschap selectie bestond uit: Theo Albers, Anton Beumer, Dick Faber, Tinus Gerritsen, Wim Hendriks, Eddie Hendriks, Epi Jansen, Gerrit Jansen, Henk Jansen, Marten Jochemsen, Pauke Meijers, Hennie Jonker, Gerrit Kluin, Wim Marskamp, Chris Schonewille, Frans vd Veen, Jacques vd Veen, Charley vd Weerd, Henk Welgraven, Karel Weijand en Piet de Wilde. Trainer: Leendert IJssennagger.
Tot verrassing van velen in de Achterhoek bericht De Graafschap-bode op 15 februari 1954 dat in Doetinchem een profclub is opgericht. Dat de Achterhoek zou gaan genieten van voetbal op niveau, is te danken aan enkele leden van de sociëteit Animato. Zij kwamen bijeen in hotel Rademaker te Doetinchem. De Nederlandse Beroepsvoetbalbond (NBVB) slaagt er in een profcompetitie tot stand te brengen welke in september gaat starten met deelname van tien clubs. Dit tot groot verzet van de bestaande KNVB die dreigde met uitsluiting van clubs en spelers. Het bestuur staat voor de helse opgave om de nieuw bakken club structuur te geven, een accommodatie volgens de veiligheidsnormen te verwerven en kwaliteitsspelers aan te trekken. Vooral dat laatste zou voor veel wrevel zorgen bij de amateurverenigingen uit de Achterhoek. Overigens was dit in die zomer van 1954 een landelijk verschijnsel
Spelers werven, spelers ronselen. deel 1
Johan Roodbergen gaf de eerste aanzet en samen met Gerrit Heetveld en Ben Kamperman realiseerden zij wat menigeen niet voor mogelijk had gehouden. Met behulp van veehandelaar Bart Wentink, die zijn weiland ter beschikking stelde, en wegenbouwer Bernard Bruil verrees op de locatie aan de Vijverlaan een stadion. Over Roodbergen verscheen in het dagblad De Gelderlander in 2007 een bijzonder artikel met de kop “De man die de Graafschap nooit zag spelen.” Dankzij alle inspanningen werd tijdig een complete selectie geformeerd. Zeven spelers van Vitesse maakten de overstap naar De Vijverberg. Gerrit en Epi Jansen, Karel Weijand, Gerrit Kluin, Eddie Hendriks, Dick Faber en Wim Hendriks. Achtereenvolgens werden Tinus Gerritsen en Anton Beumer ( Dierense Boys), Marten Jochemsen en Wim Marskamp ( Be Quick),Henk Welgraven (Wageningen) alsmede Piet de Wilde en Henk Jansen (Doetinchem) gecontracteerd. De sfeer echter tussen de clubs uit de regio raakte vertroebeld door het ‘ronselen’ van spelers.